Za nami je pestro druženje, ki smo ga preživeli v Peterologu v Markovcih. Na to nočitev smo se dolgo pripravljali, saj smo tam že imeli jesenski pohod in otroci so bili polni pričakovanj saj so vedeli, kam odhajajo.

V prvem pomladnem četrtkovem jutru nas je šofer, s kombijem odpeljal proti Markovcem. Otroci so bili razigrani. Tam so nas pričakali z nasmehom. Razdelili smo se po sobah, hitro ugotovil, kdo bo s kom skupaj spal in že smo se zapodili na prostrana igrišča.

Naša prva dejavnost je bila pohod po krožni zvezdni poti. Ob postojankah smo s pomočjo ikt tehnologije prebrali zanimivosti o luni in  zvezdah. Otrokom je bila tema zanimiva. Imeli so že nekaj izkušenj s temo astronomije –predvsem iz risank. Pohod smo pospremili s pesmijo. Opazovali smo prelepo  pokrajino, v daljavi pas smo opazili tudi našo Nedelo.

Po vrnitvi v dom, smo z veseljem pričakali gostilničarja Rudija, ki nam je pripeljal kosilo- slastne špagete. Sledil je aktiven počitek v zgornjih prostorih, ki je namenjen knjigam. V ta namen sem si sposodila kar nekaj otroške literature na temo astronomija. Otroci so  z zanimanjem prelistali knjige, začeli smo spoznavati različne pojme kateri so povezani z njo. Za konec so prisluhnili Orionovi zgodbi..

Po počitku so se pričele športne igre. Igrali smo se s padalom, tekmovali smo v štafetnih igrah, manjkalo pa ni niti vlečenje vrvi. Dečki so vsekakor pokazali svojo moč. Sončno popoldne je kar vabilo po igri v naravi in z veseljem smo se ji prepustili do večerje.

Po večerji pa je prišel na vrsto težko pričakovani del- opazovanje nočnega neba. Pridružil se nam je strokovnjak na tem področju – Bojan Jandrašič, ki jim je pripravil čudovito predstavitev opazovanja zvezd. Za uvod smo ugotavljali, kaj je prinesel s seboj. Prepoznali so žogico- globus- naš modri planet Zemljo. Opozoril jih je na os- ki nam kaže smer kamor je Zemlja nagnjena.. In ta kaže vedno proti severu.. Tako smo spoznali tudi termine: sever, jug, vzhod in zahod. Predstavil nam je tudi teleskop in daljnogled. Z njuno pomočjo smo si najprej ogledali luno, ki se je prva pojavila na nočnem nebu. To se je izkazalo za pravi izziv, saj moraš osvojiti tudi pravilno tehniko gledanja skozi te naprave. Otroci so svoje oglede spremljali z navdušenjem in glasnim komentiranjem. Potem pa smo tekmovali, kdo bo zagledal prvo zvezdo. Počasi so se začele pojavljati zvezde, opazili pa smo tudi planet – Venero. Poiskali smo velik voz, zvezdo severnico, prikazal pa se je tudi veličasten lovec Orion, ki smo ga spoznali preko mitološke bajke.

Naše večerno druženje smo zaključili z zabavo v pidžamah. Najprej smo se po skupinicah stuširali- na voljo so bile tri kopalnice s tušem, nato pa smo se zbrali v jedilnici, kjer smo si zavrteli glasbo in skupaj zaplesali.

Utrujenost nas je kar hitro premagala in okoli devete ure smo končno dočakali tudi naše skupno spanje. Poslušali smo pravljico, dve tri.. In že smo potopili v spanec.

V sončen jutru nas je pričakal čudovit zajtrk. Otroci so si sami izbrali kaj bodo jedli, počutili smo se kot v hotelu! Čakal nas je še zadnji izziv- izstrelitev rakete. Eksperiment smo napravili s pomočjo plastične embalaže šumečih tablet, šumečih tablet in vode. Navdušenje ob uspešni izstrelitvi  pa je bilo neizmerno. Eksperimente smo ponavljali, dokler nismo porabili vseh tablet.

Po aktivnem dopoldnevu preživetem zunaj v naravi smo se vrnili nazaj v vrtec. Polni novih izkušenj in spominov. Tu jih je pričakalo kosilo ter pa seveda čestitka za uspešno preživeto nočitev v Peterlougu.

Zapisala vzgojiteljica Vanja Kajzer Novak

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost